Onterecht een vergeten groente! Met hun nootachtige artisjoksmaak zijn o zo lekker.
En je kan er van alles mee doen: koken, rauw eten, frituren, poffen in de oven zoals gewone aardappelen, bakken in de pan,…
Wist je dat aardperen familie zijn van de zonnebloemen?
Ze groeien als knollen onder de grond zoals gewone aardappelen maar boven de grond zien ze er wat uit als zonnebloemen die tot 2.5 meter hoog worden.
Ze zijn verkrijgbaar van half oktober tot eind april.
Een andere bekende benaming is topinamboer.
Je kan de schil wel of niet opeten, net zoals je verkiest met gewone aardappelen.
Als je ze raspt en mengt met bv. geraspte wortelen moet je er meteen een dressing overdoen om te voorkomen dat ze donker verkleuren. Ze laten zich makkelijk afkruiden met salie en tijm. En hun zoete smaak combineert goed met iets gerookt.
Aardpeerstoemp:
Neem evenveel aardperen als aardappelen.
Breng 3 cm water aan de kook met wat zout. Schil de aardappelen. Was ze en snijd ze dan in grote stukken. Leg ze in het kokende water en breng terug aan de kook met het deksel vast op de pot.
Schil dan de aardperen. Was ze en snijd ze dan in stukken. Voeg bij de halfgare aardappelen en laat nog 10 minuten koken.
Giet het water weg, plet alles met een flinke geut melk en kruid af met peper en nootmuskaat.
Recente reacties